Functieomschrijving Projectmanager

Werken als projectmanager

Als projectmanager ben je technische, organisatorisch en financieel verantwoordelijk voor de projecten waar je leiding aan geeft. Omdat je met externe klanten, shareholders of opdrachtgevers te maken hebt draag je zorg voor een eenduidige rapportage volgens een projectmanagement systeem en initieer je werkbesprekingen waarin de voortgang van het project besproken wordt.

De functienamen projectmanager, projectleider of projectcoördinator kunnen dezelfde inhoud hebben. Dit zal per organisatie verschillen. Het kan voorkomen dat een projectmanager ondersteunt wordt door een projectleider of projectcoördinator echter komt dit alleen voor in hele grote en complexe projecten. TeqJob heeft voornamelijk de focus op zelfstandige projectmanagers / projectleiders en het verschil in benaming is afhankelijk van het bedrijf waar je komt te werken.

Het salaris van een een projectmanager

In de installatietechniek is het startsalaris van een projectleider ongeveer €3.400,- Dan ben je in het bezit van een Hbo-opleiding en start je als junior projectleider. Op termijn kan je doorgroeien naar een bruto salaris per maand van €4.700,- Een senior projectmanager die de leiding heeft over projecten van rond de 1 mil. kan doorgroeien tot een salaris van boven de €5.500,- bruto per maand. Daarnaast is het afhankelijk van de sector waar je in werkt. In de machinebouw en oil & gas worden hogere salarissen betaald dan in de installatietechniek. Een bijkomend aspect is dan ook vaak dat de functie internationaal georiënteerd is. Dan zijn salarissen van boven de € 7.000,- bruto per maand geen uitzondering.

De competenties van een projectmanager

Je bent goed in prioriteiten stellen omdat je vaak meerdere dingen tegelijk moet doen. Gedrevenheid en je werkzaamheden goed willen uitvoeren is natuurlijk een logisch aspect. Fouten maken in de functie van projectmanager kan hele grote consequenties hebben dus altijd al je werkzaamheden nog een keer nalopen is belangrijk.

  • (sociale vaardigheden) Je legt gemakkelijk contacten en weet bij wie je moet zijn als je iets gedaan wilt hebben;
  • (analytisch vermogen) Je bent in staat om het overzicht te houden en belangrijke zaken voorrang te geven;
  • (betrouwbaar) Je werkt accuraat en collega's en andere belanghebbende kunnen op je vertrouwen;
  • (doorzettingsvermogen) Je kunt goed organiseren en hierbij heb je een flexibele instelling;
  • (je bent zakelijk) Onderhandelen en ook hierbij hou je rekening met alle factoren die belangrijk zijn.

Wat doet een projectmanager

De Engineer

Als engineer kijk je naar de technische aspecten van het project, ga je met leveranciers in gesprek over de mogelijkheden en bepaal je of je kan voldoen aan de vraag van de klant. Natuurlijk hou je het budget in de gaten.

De Planner

Als planner draag je zorg voor een goede planning van materialen, gereedschappen en personeel. Je maakt werkroosters, koopt materialen in en je houdt contact met overige specialisten op het project en hun planning.

De leidinggevende

Je bent goed in het coachen van de teamleden waar je leiding aan geeft. Je neemt het initiatief in de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd en weet op alle niveaus de juiste toon te hanteren in je communicatie.

De eindverantwoordelijke

Vanaf de aanname van het project tot aan de aftersales ben jij het uiteindelijke aanspreekpunt van het project. Je bent hierbij financieel, technisch en voor de afstemming verantwoordelijk.

Doorgroeimogelijkheden voor een projectmanager

Ontwikkeling is tegenwoordig in alle vakgebieden een belangrijk onderdeel van je vak. Je kan natuurlijk binnen het werkgebied van projectmanagement jezelf verder ontwikkelen maar er zijn ook mogelijkheden om door te groeien naar senior projectmanager. Werk gerelateerde trainingen zijn vaak voor product kennis of het ontwikkelen van competenties / vaardigheden. Verder verdieping in projectmanagement modellen als Prince2, Lean Six Sigma of Lean Management hebben zeker een toegevoegde waarde voor jouw ontwikkeling.

Een baan als projectmanager

Het werkgebied van TeqJob management is Noord-Holland en Almere maar daarbuiten hebben we ook mogelijkheden omdat wij klanten in onze portefeuille hebben met een landelijk netwerk van vestigingen. Bij TeqJob vinden wij het belangrijk om goed te weten waar je naar op zoek bent want naast een vacature is het ook belangrijk om te weten “welke bedrijfscultuur bij je past. Omdat wij goede contact onderhouden met onze klanten en vaak al jaren zaken doen met elkaar kunnen wij jou ook op dat vlak ondersteunen. Ben je overtuigd, laat dan je CV bij ons achter of reageer op één van onze vacatures als werkvoorbereider.

14X

TeqJob bestaat nu 4 jaar en wij hebben 14 projectmanagers geassisteerd bij het vinden van een passende baan.

38X

In Noord-Holland hebben wij 38 actieve klanten in de installatietechniek en de machinebouw waar wij jouw profiel onder de aandacht kunnen brengen.

1X

Je hoeft je maar 1x in te schrijven en wij gaan voor je aan de slag. Inschrijven

Hoe wordt je een projectmanager

Als je een technische opleiding op Hbo-niveau afgerond hebt dan heb je een goede basis om te starten in de functie van junior projectleider. Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste competenties bezit en het leuk vindt om leiding te geven, te plannen, regelen en organiseren. De exacte invulling van de functie van projectmanager is afhankelijk van het bedrijf waar je werkt. Bij grote bedrijven wordt er meer gevraagd aan je als leidinggevende en moet je het overzicht bewaren. Bij kleinere bedrijven zal je meer generalist zijn en onderdelen oppakken die anders door bijvoorbeeld een werkvoorbereider gedaan worden. Het is belangrijk dat je kennis hebt van BIM en projectmanagement modellen.

Zoek je een baan als projectmanager

TeqJob heeft altijd openstaande vacatures voor projectmanagers. Afhankelijk van jouw opleiding, kennis en interesse hebben wij mogelijkheden in de installatietechniek, machinebouw en duurzame energie. Neem direct telefonisch contact met ons op via 020-210 1500 of schrijf je in. Wij gaan altijd eerst met elkaar in gesprek en bepalen dan samen de mogelijkheden. Via TeqJob ga je direct in dienst bij de werkgever met de intentie van een vast dienstverband.

Informatie

TeqJob Management is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, beveiligingstechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
chevron-downphoneenvelopecrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram